Două din scrisorile de felicitare pentru dna Florica Nicolescu (Stafiescu) la împlinirea a 100 de ani ! :

Dragă Tanti Florica,

100 de ani.... Nu am avut până acum ocazia să felicit pe cineva care a împlinit 100 de ani...

Tu nu numai că i-ai împlinit, dar i-ai şi trăit din plin! Împreună cu fraţii şi surorile tale, împreună cu Nenea Ionică, cu Radu, fiul tau şi cu Mama. Ai acum nepoţi şi strănepoţi. Ai trăit vremuri agitate şi mai puţin agitate: două razboaie, o revoluţie, diferite regimuri politice cu părţile lor bune şi mai puţin bune. Puţini oameni se pot mândri cu aşa ceva! Tare mult aş vrea să ştiu mai multe despre copilaria ta la Belitori împreuna cu Gogu, despre venirea ta la Bucureşti, despre cum l-ai cunoscut pe Nenea Ionică. Cred că ar trebui sa scri o autobiografie! Sunt convins ca mulţi oameni ar vrea s-o citească. Din pacate noi când eram copii şi petreceam vacanţele la Fedeleşoiu nu am vorbit niciodată despre trecut. (E normal, noi eram mici şi vroiam să ne jucam, să mergem pe deal sau la Olt.) Acum îmi dau seama cât aş putea învaţa şi afla de la tine!

Îmi aduc aminte cu plăcere de vacanţele noastre la Fedeleşoiu când eram copii sau de vizitele în strada Sofia în Bucuresti. Îmi amintesc că de fiecare data când veneam sa vă vizitam primeam cadou câte o ciocolată Milka. Mă întreb de unde le aveai?!?!?

Îmi amintesc cu plăcere de vara anului 2000, când după bacalaureat am venit la Fedeleşoiu cu Ionuţ, împreună să învăţăm la filozofie pentru examenul de admitere. Ţin minte ca am scris un mic eseu despre "L'evolution creatrice" a lui Henri Bergson, pe care tu l-ai citit şi noi l-am discutat dupa aceea. Tot atunci mi-ai dat să citesc şi alte carţi: Kant, Marcuse şi, nu mai sunt sigur, dar parcă şi Heidegger şi Hannah Arendt. Îmi amintesc cum mă rugai să citesc cu voce tare din ziarul în limba germană şi cum mă puneai să traduc după aceea articolul. Şi îmi amintesc cum, deşi aveai aproape 90 de ani, lucrai în fiecare zi cu Lorena! Asta m-a impresionat foarte mult! Dar cel mai mult m-a impresionat dorinţa ta de a ramâne în putere atât din punct de vedere fizic, dar mai ales intelectual!

Dragă Tanti Florica, de la tine am învăţat multe şi datorită ţie şi lui Nenea Ionică (şi bineînţeles datorită Mamei şi a lui Tata şi a bunicilor) noi am avut o copilarie foarte frumoasă! Nu cred că ţi-am mulţumit vreodată pentru asta, aşa că o fac acum: Mulţumesc Tanti Florica !!!! Iţi doresc multă sănătate şi putere, bucurii şi fericire şi ca viaÎa în continuare să fie asa cum îţi doreşti tu! Sper să ne revedem cât de curând !

Te sărut şi te îmbratisez cu drag,

Radu Ţetcu

Radu

Radu Ţetcu
Strănepotul Floricăi
fiul Doinei Ţetcu, nepoata de frate a Floricăi Nicolescu

Berlin, 7 octombrie 2010

--

Note explicative:

Nenea Ionică: Ion Nicolescu, sotul Floricăi Nicolescu

Gogu: fratele Floricăi Nicolescu, bunicul dupa mamă al lui Radu Ţetcu

Lorena: Cea care in articol spune "Dna Florica Nicolescu m-a făcut om."

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dragă Tanti Florica Nicolescu,

Vă urez să trăiţi cu mîndrie şi multă bucurie ziua extraordinară în care se împlinesc cei 100 de ani pe care vi i-a dăruit Dumnezeu. 

Îndrăznesc să vă transmit cu toată modestia cele mai calde felicitări pentru tot ce aţi făcut şi pentru cum s-au împlinit aceşti ani ai dumneavoastră. 

Sunt unul dintre cei care au învăţat să citească cu o uşurinţă incredibilă, pur şi simplu răsfoind miraculosul abecedar pe care l-aţi alcătuit. Locuiesc acum la Londra şi mi-aş fi dorit să primiţi şi dumneavoastră darul oferit aici fiecărui cetăţean britanic care împlineşte 100 de ani – o felicitare din partea Reginei. Vi s-ar cuveni pe deplin.

Vă doresc sănătate şi linişte sufletească şi să vă bucuraţi de viaţă mulţi, mulţi ani de acum înainte, alături de cei dragi.

Cu respect şi afecţiune,

Mihai Vasilescu                                                              
Coleg de liceu la “Spiru Haret,” Bucuresti cu Doina Ţetcu, nepoata Floricăi

Londra, 7 octombrie 2010